Izuzimanje (ne uključivanje) foldera koji sadrži virtuelne mašine u procesu skeniranja sa Kaspersky Free Antivirusom

Antivirus (bilo da se radi o besplatnoj ili komercijalnoj verziji) predstavlja jedan od osnovnih ako ne i osnovni program u računaru pogotovo ako često koristimo internet. Služi za zaštitu sistema od virusa i ostalih malicioznih programa. Međutim, kakav god računar imali zna se desiti da antivirusni program značajno uspori rad operativnog sistema o bilo kojoj verziji da se radi. Izuzimanje odnosno ne uključivanje pojedinih tipova fajlova za koje sigurno znamo da ne sadrže viruse npr dokumeni koje koristimo u svakodnevnom radu ili neki muzički fajlovi ili video fajlovi u procesu skeniranja značajno će smanjiti mogućnost usporavanja rada operativnog sistema. Ovaj proces je različit kod svakog antivirusa.
U nastavku ću navesti tipove fajlova i foldera koje treba izuzeti ili ne skenirati ili ne uključiti u proces skeniranja i na video primjeru prikazati proces izuzimanja (ne uključivanja) foldera koji sadrži kreirane virtuelne mašine programom VirtualBox 5.2 koristeći Kaspersky Free Antivirus.
Ovaj postupak također predstavlja jedan od bitnih koraka u procesu ubrzanja i optimizacije virtuelnih mašina zbog toga što antivirus ne skenira folder u kom se one nalaze, a samim tim je rad sa kreiranim virtuelnim mašinama brži.
Fajlovi ili tipovi fajlova koje treba izuzeti najčešće su: folder u kom se nalaze virtuelne mašine koje smo kreirali, lični folderi u kom se nalaze slike koje smo slikali mobitelom ili kamerom ili fotoaparatom i kopirali ih sa kartice u računar, lični folderi u kom se nalaze video fajlovi koje smo kreirali ili snimali također mobitelom ili kamerom i kopirali ih sa kartice u računar, lični folderi u kom se nalaze audio fajlovi, dokumenti koje koristimo ili koje imamo u bilo kom formatu da su, Windows update folder.
Dakle izabrani fajlovi i folderi se u buduće neće skenirati sa antivirusnim programom i samim tim neće usporiti sistem, a računar će i dalje biti zaštićen od virusna i ostalih malicioznih programa.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena