VMware Workstation 15 Player - Definisanje programa preuzimanje i instalacija - Video vodič

VMware Workstation 15 Player je program za kreiranje, konfigurisanje i administraciju virtuelnih mašina. Predstavlja odlično rješenje za IT administratore poslovne i druge korisnike, kao i eksperte iz oblasti informacionih tehnologija, jer omogućava instaliranje i testiranje raznih verzija podržanih operativnih sistema i programa, kreiranje, konfigursanje i rad u virtuelnom mrežnom okruženju, kreiranje virtuelnih hard diskova, pokretanje i rad sa prekonfigurisanim virtuelnim mašinama kao i ostale napredne mogućnosti koje ovaj program omogućava bez negativnih posljedica po postojeći host sistem, odnosno host operativni sistem.
Kreiranje virtuelne mašine kao prvi i osnovni korak podrazumijeva proces prilikom kojeg se određuje naziv virtuelne mašine, tip i verzija guest operativnog sistema koji će se instalirati u virtuelnoj mašini, kao i komponente virtuelne mašine (virtuelni hard disk, RAM memorija). Konfigurisanje i administracija virtuelne mašine podrazumijeva naknadno podešavanje komponenata i ostalih parametara kreirane virtuelne mašine, kao i njeno korištenje.
Program proširuje mogućnosti postojećeg host sistema jer omogućava rad sa više operativnih sistema i njihovih verzija, odnosno "izoliranih operativnih sistema" unutar kreiranih virtuelnih mašina, kao i rad sa više različitih programa u isto vrijeme. 
Na primjer na host sistemu sa Intel-ovim ili AMD-ovim procesorom, sa hard diskom kapaciteta 1 TB i više, RAM memorijom od 8 GB ili 16 GB, kao i ostalim dodatnim komponentama sistema, može se preuzeti i instalirati VMware Workstation 15 Player program, kreirati četiri ili pet virtuelnih mašina, instalirati operativni sistemi i programi, a zatim ih pokrenuti u isto vrijeme. Naravno, kreirane virtuelne mašine i instalirani programi ne moraju se uvijek pokretati i koristiti u isto vrijeme. Treba napomenuti da je program uključen u VMware Workstation 15 Pro, profesionalni i komercijalni program za kreiranje, konfigurisanje i administraciju virtuelnih mašina čija se probna verzija također može preuzeti i instlirati. U slučaju da već imamo instaliranu Pro verziju prvo je moramo deinstalirati, a nakon toga instalirati VMware Workstation 15 Player pošto je on besplatan, ali i za njega postoji komercijalna verzija.

Naredni video prezentira kompletan proces, preuzimanja i instaslacije posljednje verzije VMware Workstation 15 Player programa za Windows 64-bitne operativne sisteme.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena