Kreiranje virtuelne mašine programom VirtualBox 5 - Korak po korak objašnjenje


Virtuelna mašina predstavlja softverski računar, odnosno računar unutar računara koja koristi resurse host sistema, odnosno fizičkog računara. Na virtuelnoj mašini se instalira operativni sistem koristeći image fajlove ili CD/DVD medij i ostali programi na isti način kao i na fizički (host) računar. Predstavljaju odličan način za instalaciju i testiranje različitih verzija operativnih sistema bez negativnih posljedica po postojeći host sistem ili “fizički” računar. Također, su i pogodne za instalaciju, testiranje kao i upotrebu različitih programa i njihovih verzija bez pojedinačne instalacije i deinstalacije programa na host sistemu. Ista ili različita verzija programa može se u isto vrijeme koristiti na različitim verzijama operativnih sistema instaliranih pokrenutih u virtuelnoj mašini. U ovom primjeru ću prikazati korak po korak kompletan proces kreiranja virtuelne mašine sa programom VirtualBox 5, najboljim besplatnim programom za kreiranje i administraciju virtuelnih mašina. Program ću preuzeti sa www.virtualbox.org sajta.
  • Nakon instalacije i pokretanja programa, klik na New ili Machine-New za kreiranje nove virtuelne mašine.

  • Create Virtual Machine prozoru u polje Name unosi se naziv virtuelne mašine (u mom primjeru Windows 10), u polju Type unosi se tip operativnog sistema koji će se instalirati u virtuelnoj mašini (Windows, Linux ili neki drugi podržani tip) i u polju Version se unosi verzija operativnog sistema (32-bitna ili 64-bitna) koja će se instalirati. Klik na Next.
  • U narednom prozoru se određuje kapacitet RAM memorije za virtuelnu mašinu. Klik na Next.
  • Potrebno je kreirati novi virtuelni hard disk na koji će se instalirati operativni sistem izborom opcije Create a virtual hard disk now, kao što je to slučaj sa fizičkim računarom gdje se operativni sistem instalira na fizički hard disk. Virtuelni hard disk je fajl ili grupa fajlova koji se predstavlja kao fizički hard disk u guest operativnom sistemu. Ovi fajlovi se nalaze na fizičkom hard disku host sistema ili servera. Predstavlja jednu od najbitnijih komponenti u virtuelnoj mašini kao što je i fizički hard disk jedna od najbitnijih komponenti u računaru (host sistemu). Može se dodati i postojeći već kreirani virtuelni hard disk izborom opcije Use an existing virtual hard disk file ili ne kreirati novi nego kasnije u postavkama kreirane virtuelne mašine kreirati novi izborom opcije Do not add a virtual hard disk. Klik na Create.
  • U naredna dva prozora potrebno je izabrati tip hard diska (VDI) i način korištenja prostora na hard disku u zavisnosti od podataka na njemu. Klik na Next.

  • Nakon određivanja kapaciteta virtuelnog hard diska (u mom primjeru kapacitet izbnosi 32 GB), klik na Create. Također, naziv virtuelnog hard diska se mogao promijeniti kao i njegova lokacija klikom na žuti folder ali to nije potrebno.
Na ovaj način je kreirana nova virtuelna mašina u mom primjeru  Windows 10 virtuelna mašina na koju će se instalirati Windows 10 operativni sistem i ostali programi.





Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena