VMware Workstation 15 Pro - Profesionalni program za kreiranje, konfigurisanje i administraciju virtuelnih mašina

VMware Workstation 15 Pro je profesionalni komercijalni program za kreiranje, konfigurisanje i administraciju virtuelnih mašina. Predstavlja odlično rješenje za IT administratore, poslovne i druge korisnike, kao i eksperte iz oblasti informacionih tehnologija, jer omogućava instaliranje i testiranje raznih verzija podržanih operativnih sistema i programa, kreiranje, konfigursanje i rad u virtuelnom mrežnom okruženju, kreiranje virtuelnih hard diskova, pokretanje i rad sa prekonfigurisanim virtuelnim mašinama, novo korisnički interface, poboljšanu vSphere integraciju, grupni rad, mapiranje virtuelnih diskova, kao i ostale napredne mogućnosti koje ovaj program omogućava bez negativnih posljedica po postojeći host sistem.
Program proširuje mogućnosti postojećeg host sistema jer omogućava rad sa više operativnih sistema i njihovih verzija unutar kreiranih virtuelnih mašina, kao i rad sa više različitih programa u isto vrijeme. Na primjer na host sistemu sa Intel-ovim ili AMD-ovim procesorom, sa hard diskom kapaciteta 8 TB, RAM memorijom od 8 ili 16 GB, kao i ostalim dodatnim komponentama sistema, može se preuzeti i instalirati VMware Workstation Pro program, kreirati pet ili šest virtuelnih mašina, instalirati operativni sistemi i programi, a zatim ih pokrenuti u isto vrijeme. Naravno, kreirane virtuelne mašine i instalirani programi ne moraju se uvijek pokretati i koristiti u isto vrijeme.

Ako želimo da testiramo Windows 10 operativni sistem ili bilo koju distribuciju Linux operativnog sistema ili testirati starije verzije Windows operativnih sistema koje se danas rijetko ili nikako ne koriste, kao i druge programe, kreiramo virtuelnu mašinu, instaliramo Windows 10 operativni sistem sa programima, bez potrebe za njegovom instalacijom na host sistemu, odnosno bez potrebe za čistom instalacijom operativnog sistema. Na taj način nastavljamo koristiti host operativni sistem bez gubitka podataka i potrebnog formatiranja hard diska, a u isto vrijeme koristimo operativni sistem i ostale instalirane programe, kao na host sistemu. Virtuelna mašina pored instalacije, testiranja različitih verzija operativnih sistema i programa, može se koristiti i kao web server za instalaciju i konfiguraciju content management systems (CMS), kao što su: Joomla!, phpBB, Drupal, WordPress, dotCMS, za kreiranje statičkih i dinamičkim web sajtova i stranica, za instalaciju i konfiguraciju relacionih baza podataka, kao što su: MySQL, SQLlite, SQL Server Express, testiranje ISO Image fajlova. Ovo su samo neki od primjera korištenja virtuelnih mašina. Program pruža još niz drugih mogućnosti kao što su rad u mrežnom okruženju, instalacija prekonfigurisanih virtuelnih mašina i još dosta naprednih mogućnosti.
U narednom videu ću prezentirati kompletan proces preuzimanja i instalacije probne ali potpuno funkcionalne verzije VMware Workstation 15 Pro programa.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena