Almeza MultiSet - Automatska instalacija programa i operativnih sistema

Almeza MultiSet je program za automacku instalaciju programa. Probna 30 - to dnevna verzija programa preuzima se sa www.almeza.com sajta klikom na DOWNLOAD link.
Predstavlja odlično rješenje jer ubrzava, odnosno instalira sve programe automacki. Na primjer, nakon instalacije operativnog sistema ili prilikom svakodnevnog korištenja računara instaliramo programe koji su nam potrebni sa CD ili DVD medija, preuzimanjem i instaliranjem sa Interneta ili sa USB stikova, unosimo potrebne registracijske ili druge podatke, biramo lokaciju instalacije programa. Sve te instalacijske procedure oduzimaju vrijeme i dugo traju. Almeza MultiSet instalira sve programe automacki. Pored automacke instalacije programa može se kreirati i DVD ili USB stik koji će automacki instalirati i operativni sistem sam ili sa programima. I na ovaj način se značajno skračuje instalacija samog operativnog sistema jer su svi potrebni podaci već uneseni.
Program radi na sistemu snimanja instalacije programa i kreiranja instalacijskog paketa nakon završene instalacije. Program je potrebno instalirati jednom, a MultiSet će snimiti cijeli proces i potupak instalacije, a nakon završene instalacije kreirati instalacijski paket koji će se nalaziti u nekoj od kategorija u zavisnosti od tipa programa. Nakon kreiranja instalacijskog paketa porebno je deinstalirati instalirani program.
U narednom primjeru ću prikazati automacku instalaciju BS.player multimedijalnog playera.
  • Nakon pokretanja programa klik na New package opciju.
  • Otvara se New package prozor u kojem je potrebno u polje Name unijeti naziv programa, u polje Executible file program koji će se instalirati i u Category polje kategoriju programa. Pošto se radi o mutimedijalnom playeru označio sam Mulimedia kategoriju. Klik na OK.
  • Program ću instalirati na uobičajen način dok će MultiSet snimati kompletnu proceduru instalacije i kreirati instalacijski paket. Nakon završene instalacije klik na Stop opciju. Potrebno je deinstalirati instalirani program prije pokretanja automacke instalacije.
  • Kreirani programski paket se nalazi u Multimedia kategoriji..
  • Da bi se program automacki instalirao potrebno je u Multimedia kategoriji desnim klikom miša označiti program i kliknuti na Install opciju.
  • Program će se automacki instalirati.
Nakon završene automacke instalacije program je spreman za upotrebu.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena