Avira Free Security Suite 2017 - Besplatni set alata za protekciju račuara

Avira Free Security Suite 2017 predstavlja besplatni set alata koji osim osnovne protekcije računara, odnosno veoma dobre antivirusne zaštite koja uključuje detekciju i uklanjanje velikog broja virusa i ostalih malicioznih programa, skeniranja fajlova u realnom vremenu, kao i blokiranja web sajtova koji sadrže viruse i druge maliciozne prijetnje sadrži i alate za optimizaciju računara i opciju VPN mreže. Preuzima se a www.avira.com sajta klikom na Get My Free Security Suite opciju,
a nakon toga i klikom na Download Free opciju.
Proces instalacije programa nakon njegovog preuzimanja počinje klikom na Accept and Install opciju.
Nakon završene instalacije klikom na Explore your protection opciju pokreće se program.
Korištenje Antivirusa se vrši klikom na Free Antivirus opciju. Također brzo odnosno quick skeniranje sistema se pokreće klikom na Quick Scan opciju.
Prije samog procesa skenranja sistema, odnosno prije određivanja tipa skeniranja potrebno je izvršiti nadogradnju virusnih definicija klikom na Start update opciju.
Proces skeniranja računara započinje izborom Scan system opcije kojom se skenira kompletan sistem. 
Skeniranje se može pauzirati ili prekinuti klikom na Pause ili Stop opciju.

Način skeniranja sistema, odnosno sva podešavanja vezana za skeniranje se podešavau klikom na Options. PC Protection kategorija u lijevom dijelu prorozora sadrži opcije za detaljno podešavanje načina skeniranja sistema. Npr. opcija dodavanja fajlova i foldera na Exceptions listu koja obuhvata sve selektovane fajlove i foldere koji se neće skenirati u potrazi za virusima i drugim malicioznim programima. Ova opcija je izuzetno korisna kada su virtuelne mašine u pitanju zbot toga što se svi fajlovi koji su vezani za virtuelne mašine a nalaze se na Exception listi ne skeniraju, a samim tim se virtuelne mašine ubrzavaju.

System Scanner sadrži sve opcije koje su vezane za vrstu skeniranja sistema. Na primjer klikom na Full scan pokreče se kompletno skeniranje sistema. Klikom na Quick scan pokreće se brzo skeniranje sistema. Izborom Local Hard Disks opcije vrši se skeniranje hard diskova u računaru ili klikom na Scan My Documents vrši se skeniranje samo foldera My Documents. Dakle, System Scanner opcija je veoma bitna i korisna jer omogućava podešavanje svih pojedinačnih dijelova računara koji će se skenirati, kao i samu vrstu skeniranja sistema. 

System Speedup opcija ubrzava rad sistema. Ovom opcijom se vrši optimiziranje sistema.
Klikom na Scan sistem se skenira u potrazi za nepotrebnim ili junk fajlovima koji usporavaju sistem, greškama u registry bazi, vremenskim ili temporalnim fajlovima, kao i svim ostalim stvarima koje usporavaju sistem.
Klikom na Optimize Device nakon završenog skeniranja, sve pronađene greške u sistemu će se ukloniti.
Software Updater opcija je veoma korisna. Kompletan proces je vezan za Software Updater Pro verziju programa i nije dostupan u Free verziji. Njom se skenira sistem u potrazi za neažuriranim programima ili programima koji nisu up-to-date. 
Nakon završenog skeniranja dobijamo sve programe koji nisu up-to-date i kojim je potrebna nadogradnja. Klikom na Update opciju vrši se nadogradnja programa.
Da bi se izvršila nadogradnja programa potrebno je koristiti Pro verziju programa.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena