Automatska instalacija programa i update programa

Automatska instalacija programa predstavlja brži i jednostavniji način instalacije programa u virtuelnu mašinu bez provođenja kompletne instalacijske procedure. Kompletan proces instalacije programa je automatizovan. Programi se mogu automatski instalirati sa www.ninite.com sajta.

Prednosti ovakvog načina istalacije su slijedeće:
  • Uvijek se instalira posljednja stabilna verzija programa
  • Vrši se automatska nadogradnja programa
  • Instalira se 32-bitna ili 64-bitna verzija programa u zavisnosti od tipa virtuelne mašine
  • Ne instaliraju se razni dodaci sa programima kao što su toolbars i ostali dodaci
  • Kompletan process instalacije svakog programa je u potpunosti automatiziran, a samim tim se značajno skraćuje vrijeme instalacije
  • Nema restarta virtuelne mašine u toku i na kraju instalacije programa
  • Ne instaliraju se ponovo već instalirani up-to-date programi
  • Kompletan proces instalacije se odvija u pozadini

U narednom primjeru ću pokazati automatsku instalaciju dva programa AIMP multimedijalnog playera. Na www.ninite.com sajtu ću selektovati AIMP program i kliknuti na Get Installler. Svi programi na ovom sajtu su podijeljeni po logičkim kategorima. Svaka kategorija sadrži određen broj programa koji se mogu automatski instalirati. Kliknuti ću na Save za spašavanje i preuzimanje Ninite AIMP Installer.exe. Nakon preuzimanja dva puta ću kliknuti na Ninite AIMP Installer. AIMP program se preuzima i instalira. Nakon instalacije programa kliknuti ću na Close. Na ovaj način program AIMP 3 je instaliran bez prethodne potrebe da se preuzima i nakon toga instalira.

Update programa može se izvršiti korištenjem programa za automatsku instalaciju update-a, odnosno programa Secunia Personal Software Inspector (PSI). Secunia Personal Software Inspector je besplatni program koji skenira i identifikuje programe kojima je potreban update. U mnogome olakšava provjeru da li je nekom programu potreban update ili ne jer je cijeli proces automatizovan. Ne mora se pojedinačno za svaki program provjeravati opcija update u opcijama programa. PSI program se preuzima sa www.secunia.com sajta klikom na PRODUCTS, izborom programa iz kategorije CONSUMER i klikom na Download now link.

Proces skeniranja programa počinje nakon instalacije programaNakon završenog skeniranja programa može se vidjeti kojim programima je potreban update u virtuelnoj mašini, a kojim programima nije, odnosno koji su up-to-date. Proces ponovnog skeniranja pokreće se klikom na Scan again opciju.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena