Kupovina računara


Ograničena novčana sredsta su jedan od osnovnih i najbitnijih faktora prilikom izbora i kupovine računara bilo da se radi o kupovini gotove i već sastavljene konfiguracije ili pojedinačnih hrardveskih komponenenti. U nekom slučajevima se nikako nebi smjelo štedjeti, dok se u drugim može potrošiti i manje novca prilikom izbora. Najbitinije je znati prilikom planiranja ulaganja sredstava u konfiguraciju ili komponente koja je namjena i svrha računara kojeg želimo kupiti.
Na primjer kupovina najskupljeg i najbržeg računara zbog surfanja internetom, kucanja dokumenata ili povremenog igranja nekih jednostavnih i hardverski manje zahtjevnih igara je promašena investicija, dok sa druge strane kupovina jeftinog računara uz oćekivanja da se na njemu igraju posljednje hardverski zahtjevne igre ili koriste programi za kompleksnu obradu podataka koji zahtijevaju veliku količinu memorije ili programi za profesionalnu obradu fotografija i web dizajn jednostavno nema smisla. Dakle, bitno je odrediti prvo svrhu i namjenu računara odnosno šta želimo raditi na računaru pa tek onda se odlučiti naravno uz raspoloživa materijalna sredstva za kupovinu.
Druga mogućnost je nadogradnja postojećih komponenti sistema novijim odnosnosno bržim komponentama. Na primjer u već postojećoj kofiguraciji može se zamijeniti stari hard disk novim odnosno hard diskom većeg kapaciteta ili dodati više RAM memorije ili zamijeniti starija grafička kartica novim kompatibilnim i bržim modelom naravno uz podržavanje matične ploče za mogućnost nadogradnje. Iako se općenito smatra da nadogradnja računara nije isplativa investicija generalno gledajući, te da je isplativije i jeftinije kupiti novi računar zbog stalnog pada cijena komponenata na tržištu, ova mogućnost se čini vrlo zanimlivom u nekim slučajevima.
Treća mogućnost je kupovina polovnog računara i polovnih komponenti u prodavnicama koje se isključivo bave prodajom polovnih računara. Ovaj način kupovine je zbog ograničenih materijalnih sredstava vrlo čest. U tim prodavnicama se može po relativno povoljnim cijenama kupiti polovna oprema kao i brand oprema poznatih proizvođača HP, IBM… Ti računari najčeše se prodaju sa instaliranim operativnim sistemom i nekim programima koji se najčešće koriste u svakodnevnom radu. Obično se kupcu daje garancija do 12 mjeseci kao i besplatan servis i nadogradnja kao i instalcija programa i operativnog sistema ako je oprema kupljena u toj prodavnici. Polovni kao i novi računari i razne komponente se mogu također kupiti i preko raznih oglasa bilo da se radi o oglasima u novinama ili putem specijaliziranih sajtova na Internetu. Ta oprema nema garanciju i nije preporučljiva za kupovinu. Također takva oprema je često sumljivog porijekla i kvaliteta. Jedino je preporučljivo kupovati na taj način ako se zna od koga se kupuje i koje je porijeklo opreme.
Kada se konačno donese odluka za kupovinu računara (u ovom slučaju mislim na kupovinu novog računara) i izvrši se izbor potrebno je prije svega utvrditi još neke btne sitnice a to su:
  1. Garancija – najmanje 12 mjeseci u zavisnosti od opreme
  2. Mjesto servisa i vrijeme servisa – nije dobro niti je dopustivo dugo čekati ako se u garantnom roku pokvari neki dio pa se čeka mjesec dana na popravku ako je na primjer servis u drugom gradu. U tom slučaju poželjna je zamjena sa novom opremom bez gubitka vremena i čekanja popravke.
  3. Način plačanja – Ako se plača gotovinom potrebno je kupcu dati određeni popust na cijenu pogotovo ako se radi o skupljoj opremi ili više pojedinačnih komponenti. Na taj način se kupac dodatno stimuliše za buduću kupovinu u određenoj firmi.
  4. Način isporuke – potrebno je kupcu isporučiti računar na adresu
  5. Profesionalnost i ljubaznost prodavača – mnogima nije bitna ali od same ljubaznosti i stručnosti prodavača zavisi i prodaja opreme. Ovo je ključna stavka prije kupovine računara. Prodavač mora da objasni kupcu sve što ga zanima i da ga upozna sa karakteristikama opreme kao i da se ljubazno ponaša prema potencijalnom kupcu. Prodavači moraju da imaju barem osnovno znanje iz informacionih tehnologija i da znaju šta prodaju.
  6. Instalacija operativnog sistema – Bino je da je instalirana neka verzija operativnog sistema u računaru. Nesmije računar biti bez operativnog sistema ili da se dodatno plača instalacija. Mora biti operativni sistem besplatno instaliran. Nisu svi kupci genijalci za računare da znaju da sami instaliraju ili da moraju da plačaju još dodatnu cijenu za instalaciju operativnog sistema. Treba unaprijed biti instaliranana barem osnovna verzija operativnog sistema kao dostupna besplatna kopija na DVD-u ili originalni DVD koji se ispručuje zajedno sa kupljenom konfiguracijom.
  7. Prateći instalacijski CD/DVD- ovi – za sve komponente moraju se dati njihovi originalni instalacijski mediji na kojima se nalaze driveri a ne da kupac “skida” sa intrenta drivere kasnije.
  8. Lista komponenata koje se kupuju – prodavač treba kupcu da da listu svih komponenti koje su kupljene i instalirane a ne da je jedno na računu a drugo u kućištu.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena