Instalacija CentOS Linuxa

CentOS Linux je operativni sistem odnosno distribucija Linuxa koja je izuzetno stabilana, brza i konfigurabilna. Bazirana je na derivaciji Red Hat Enterprise Linuxa. U ovom primjeru ću pokazati instalaciju CentOS operativnog sistema u virtuelnoj mašini. Navedeni operativni sistem ću preuzeti www.centos.org sajta, a program sa kojim ću kreirati virtuelnu mašinu će biti VirtualBox koji predstavlja najbolji besplatni proram za kreiranje i administraciju virtuelnih mašina kojeg ću preuzeti sa www.virtualbox.org sajta.

Nakon kreiranja virtuelne mašine prelazi se na instalaciju operativnog sistema. Između dvije ponuđene opcije izabrati ću prvu, odnosno instalaciju CentOS Linuxa. Druga opcija predstavlja pokretanje operativnog sistema bez instalacije, odnosno testiranje. Dakle izabrati ću Install CentOS Linux 7.
Klik na Continue nakon izbora jezika instalacije u WELCOME TO CENTOS LINUX 7 prozoru.
U INSTALLATION SUMMARY prozoru se podešavaju vremenske opcije, tastatura, disk ili particija na koju će se instalirati operativni sistem, mržne opcije, dodatni programi koji će se instalirati, kao i profili za sigurnost. Ove opcije su podijeljene u tri kategorije: LOCALIZATION, SOFTWARE i SYSTEM. Klik na Begin Installation nakon podešavanja.
˝
Počinje instalacija sistema. Napredak instalacije se može pratiti u donjem dijelu CONFIGURATION prozora. Potrebno je još odrediti šifru za logovanje u sistem u USER SETTINGS opciji. 
Klik na Reboort poslije uspješno završene instalacije CentOS Linuxa. Virtuelna mašina će se restartovati.

Na ovaj način imamo instaliran CentOS Linux operativni sistem u virtuelnoj mašini.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena