Update Windows 8.1 operativnog sistema

Update Windows 8.1 Enterprise operativnog sistema je veoma bitan zbog sigurnosti sistema, kao i zbog novih funkcija sistema. Na ovaj način se ispravljaju sigurnosni i drugi propusti u samom operativnom sistemu tako da je sistem uvijek up-to-date. Kao što je bitan update operativnog sistema, tako je bitan i update programa koji su instalirani u virtuelnoj mašini. Programi se nadograđuju sa novim verzijama, ispravljaju se greške i sigurnosni propusti u postojećim verzijama i dodaju se nove funkcije programima.


Da bi se izvršio update Windows 8.1 Enterprise operativnog sistema kao i da bi se kofigurisale postavke načina nadogradnje operativnog sistema, potrebno je otvoriti Control Panel nakon desnog klika na Start dugme , a nakon toga kliknuti na System and Security opciju. U System and Security prozoru klik na Windows Update. U Windows Update prozoru potrebno je kliknuti Check for updates opciju. Nakon završetka provjere nadogradnji operativnog sistema može se vidjeti broj pronađenih nadogradnji kao i tip nadogradnji. 

Klikom na pronađene nadogradnje otvara sa Select updates to install prozor u kojem se mogu vidjeti sve dostupne nadogradnje za instalaciju. Pored svake nadogradnje u desnom dijelu prozora se može pročitati i njen detaljan opis. Klikom na Install počinje proces instalacije selektovanih nadogradnji. Instalacija se može grafički pratiti kao i stopirati klikom na Stop installation. Nakon restarta kompjutera klikom na Restart now, kompletan proces instalacije svih nadogradnji će se završiti i operativni sistem će biti up-to-date.

Podešavanje načina na koji će se vršti update operativnog sistema vrše se klikom na Change settings link u lijevom dijelu Windows Update prozora. Otvara se Change settings prozor u kojem se određuje način na koji če se vršiti update operativnog sistema i to:

-   Install updates automatically (recommended) – automatski i preporučeni način za update operativnog sistema.
-        Download updates but let me choose whether to install them – provjera i preuzimanje raspoloživih nadogradnji operativnog sistema ali ne i automatske instalacije svih nadogradnji. Ovom opcijom se vrši izbor koje će se nadogradnje instalirati.
-    Check for updates but let me choose whether to download and install them – provjera raspoloživih nadogradnji ali ne i preuzimanje i instalacija. Vrši se izbor koje će se od njih preuzeti a nakon toga i instalirati.
-       Never check for updates (not recommended) – opcija koja se ne preporučuje a odnosi se na kompletno onemogućavanje automatskog preuzimanja i instalacije nadogradnji kao i provjere postojanja novih nadogradnji operativnog sistema.

Nakon izbora odgovarajuće opcije klik na OK.

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena