Instalacija SOLUS Linuxa

Solus predstavlja distribuciju Linuxa, odnosno operativnog sistema koja je nova i koja je nastala od nule, odnoso nije derivacija Ubuntu Linuxa ili Debian Linuxa. Posjeduje Budgie destop koji također nije derivacija nekih drugih operativnih sistema. Brz je u radu i na njega se mogu instalirati bilo koji drugi programi. Također je jednostavan za korištenje i ne zauzima puno sistemskih resursa niti je hardverski zahtjevan. U ovom primjeru ću pokazati instalaciju ovog veoma popularnog operativnog sistema u virtuelnoj mašini. Navedeni operativni sistem ću preuzeti sa www.solus-project.com sajta, a program sa kojim ću kreirati virtuelnu mašinu i instalirati operativni sistem će mi biti VirtualBox kojeg ću preuzeti sa www.virtualbox.org sajta.

Nakon preuizamanja operativnog sistema i kreiranja virtuelne mašine, jedna od opcija je da se Solus automacki pokrene i učina u memoriju bez predhodne instalacije na virtuelni hard disk. Na ovaj način se može koristiti i u potpunosti je funkcionalan.
Druga opcija je instalacija operativnog sistema. Klikom na Install Solus to disk prelazi se na njegovu instalaciju.
Klik na Next nakon izbora jezika instalacije.

Poslije izbora lokacije klik na Next
Nakon podešavanja tastature i vremenske zone, klik na Next.
U narednom prozoru se vrši izbor lokacije na koju će se instalirati operativni sistem, odnosno izbor virtuelnog hard diska. Klik na Next.
Klik na Next nakod određivanja naziva računara na mreži, imena korisnika i njegove šifre za logovanje u sistem.
Nakon što je sve podešeno potrebno je kliknuti na Install za instalaciju operativnog sistema.
U prozoru Installing Solus može se pratiti napredak instalacije.
Poslije zavržene instalacije klik na Restart now. Na ovaj način je operativni sistem u potpunosti instaliran i spreman za korištenje.



Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena