Instalacija Linux Mint operativnog sistema

Linux Mint je najbolja i najpopularnija Linux distribucija za računare i laptope. Izuzetno je stabilan i brz. Radi se o vrhunskoj distribuciji koja ima fantastično grafičko okruženje (Cinnamon), stabilna je, konstantno dobija najnovije nadogradnje, ima i svoje LTS verzije, te je user friendly za nove korisnike.
U ovom primjeru ću pokazati instalaciju posljednje verzije navedenog operativnog sistema u virtuelnoj mašini. Linux Mint ću preuzeti sa www.linuxmint.com sajta, a VirtualBox program sa kojim ću kreirati virtuelnu mašinu ću preuzeti sa www.virtualbox.org sajta.
Nakon kreiranja, pokretanja virtuelne mašine i izbora preuzetog image-a koji će služiti za instalaciju, operativni sistem se pokreče i učitava u memoriju bez predhodne instalacije. Na ovaj način Lunux Mint se može koristiti i potpuno je funkcionalan.
Druga mogućnost je pokretanje instalacijeske procedure kojom će se operativni sistem instalirati na virtuelni hard disk. Da bi se pokrenuo ovaj proces potrebno je kliknuti na Install Linux Mint opciju na desktopu.
U Welcome prozoru klik na Continue nakon izbora jezika instalacije.
U Preparing to install Linux Mint prozoru može se označiti opcija za instalaciju dodatnog softvera. Klik na Continue.
U slijedećem prozoru, odnosno Installation type prozoru klik na Install Now. Prva opcija je automacki selektovana, a odnosi se na brisanje svih podataka i programa sa virtuelnog hard diska (ako ih je bilo) i čistu instlaciju operativnog sistema.
Klik na Continue nakon izbora lokacije u Where are you? prozoru.
U Keyboard layout prozoru se vrši izbor tastature. Klik na Continue.
Klik na Continue nakon popunjavanja polja koja se odnose na ime, korisničko ime, šifru za logovanje u sistem i načina logovanja u sistem u Who are you? prozoru.
Počinje instalacija operativnog sistema.
Poslije uspješno završene instalacije potrebno je restartovati virtuelnu mašinu. Klik na Restart Now.
Na ovaj način imamo potpuno funkcionalan instalirani Linux Mint operativni sistem sa svim potrebnim programima za rad. 

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena