Lucid Puppy Linux

Lucid Puppy 5 je besplatna distribucija Linuxa, odnosno besplatan operativni sistem. Kompletan operativni sistem se učitava u RAM memoriju i nije potreban hard disk za njegovu instalaciju. 

To znači ako je hard disk neispravan ili ako je oštećen, još uvijek se može koristiti računar, odnosno može se operativni sistem snimiti i pokrenuti sa CD-a ili USB stika. Na taj način se značajno smanjuju hardverski troškovi. Izuzetno je brz i idealan je za korištenje na starijim računarima i laptopima. Jednostavan je za upotrebu i zahtijeva veoma malo tehničkog predznanja. Zauzima malo prostora na disku, 130 MB i malo sistemskih resursa. Uključuje različite vrste programa kao što su: AbiWord 2.8.6, Geany text editor0.21, ePDFView PDF viewer 0.1.7, XineDVD player 0.99.6, gnome-mplayer 1.0.4, Gnumeric Spreadsheet 1.10.13, HomeBank 4.2.1 i ostale programe. Također, Lucid Puppy 5 dolazi i sa različitim verzijama popularnih web pretraživača: Firefox, Seamonkey, Cromium Ubuntu Chrome Browser, Opera i Iron Chrome Based Browser. 

Pored programa Puppy Package Manager (PPM), odnosno programa za instalaciju ili deinstalaciju programa ili paketa (termin paket se u Linux terminologiji koristi kao naziv za program), dodatno pojednostavljenje korištenja Lucid Puppy 5 operativnog sitema je i program Quickpet 4.5 koji predstavlja alternativu osnovnom programu Puppy Package Manager (PPM) i omogućava brzu i jednostavnu instalaciju programa ili paketa koji su podijeljeni po kategorijama: Popular Pets, Internet Pets, Useful Pets, Sfs Get i Drivers. Na primjer kategorija Drivers sadrži drajvere za grafičke kartice, odnosno za različite tipove grafičkih kartica, a kategorija Internet Pets sadrži web pretraživače i e-mail klijente. Programi (paketi) se nakon selektovanja preuzimaju i instaliraju sa Interneta. 

Comments

Popular posts from this blog

10 korisnih sistemskih alata u Windows operativnim sistemima

DriverPack Solution 13-Automacka instalacija drivera

Drajveri - Definiranje pojma, načini preuzimanja, instalacija i primjena